28.05. Plovdiv Izlet

JEDNODNEVNI IZLET – PLOVDIV

28.05.2022.
Cena po osobi: 25€

PLOVDIV –  drugi po veličini grad u Bugarskoj, nalazi se u Trakijskoj niziji na obalama reke Marice на  обалама u podnožju Rodopskih planina. Kroz Plovdiv prolaze putevi medjunarodnog značaja , poput puteva Sofija- Jedrene – Istanbul i –Sofija – Stara Zagora – Burgas. Ima čak dva aerodroma i populaciju od oko 380 hiljada stanovnika. Poznat je po održavanju velikog madjunarodnog sajma tehnike. Zanimljivo da je Plovdiv proglašen za evropsku prestonicu kulture 2019 godine. Jedan je od najstarijih evropskih gradova, u antičko doba bio prestonica Trakije,zvao se Eumolpijas, kako su se tokom vremena menjali gospodari menjalo se i ime grada , ovde je vladao i  Filip Makedonski, otac Aleksandra Makedonskog, kada se grad zvao Filipopolis.  Pod Rimljanima ( Trimontium – Trobrežje)  je bio na vaznom medjunarodnom putu Via Millitaris, posle Rimljana su ga naselili Sloveni, a bugarski prvi put postaje 815 godine.  Menjao je bugarske i vizantijske gospodare, a onda ga osvajaju i Turci kojih se konačno oslabađa 1878. Prvi put se ime Plovdiv pominje u 15. Veku.

Program putovanja:

1.dan Nis – Plovdiv – Nis

Polazak iz Niša u večernjim časovima (petak na subotu)sa parkinga kod Tempa. Vožnja preko Pirota, Dimitrovgrada, prelazak državne granice sa Republikom  Bugarskom, vožnja prema Plovdivu sa usputnim pauzama prema potrebama.

Dolazak u Plovdiv u prepodnevnim časovima.

Po dolasku sledi panoramsko razgledanje istorijskog dela grada: Antički amfiteatar iz 2. Veka, rimski stadion, crkva svetog Konstantina i Jelene, starog utvrđenja iznad reke Marice…šetnja srednjovekovnim uskim uličicama, slobodno vreme za kafu, obilazak muzeja ili očuvanih aristokratskih vila iz 18. i 19. veka koje su pretvorene u muzeje… Za ljubitelje šopinga tu je 2 km dugačka šoping ulica.

U večernjim časovima polazak za Niš, očekivani dolazak u ranim jutarnjim časovima. Kraj programa.


U cenu je uračunato:
• Prevoz turističkim autobusom/kombijem (u zavisnosti od broja putnika) na navedenoj relaciji
• Usluge vodiča/pratioca tokom putovanja
• Troškove organizacije i realizacije putovanja
U cenu nije uračunato:
• Međunarodno zdravstveno osiguranje
• Individualni troškovi putnika

Način plaćanja:

Placanje u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu NBS banke

  • Gotovinsko plaćanje: depozit 1000 RSD prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 7 dana pre polaska na putovanje.
  • Preko računa: uz profakturu izdatu od strane agencije koja mora biti realizovana do 3 dana od datuma izdavanja.

Napomena: cene su podložne promenama i stvar su politike samog lokaliteta.