Zakintos

Vi ste ovde:   Letovanje / Grčka / Zakintos


Zakintos

je trece ostrvo po velicinu u Jonskom moru. Nalazi se istocno od Kefalonije i na sat i po vremena od Kyllinia. Sa istocne strane ostrva pruzaju se ravnice koje se lagano spustaju u mirne zalive i peskovite plaze, dok se sa zapadne strane nalaze planine koje se zavrsavaju klifovima. Na ostrvu nema visokih planina i teren je pretezno brdovit, Zakintos ima dosta podzemnih voda pa samim tim i brojne izvore slatke vode. Zbog toga je ostrvo zeleno; i to jednim delom od maslinjaka, vinograda i limunovog drveca, jednim delom od voca i zitarica, kao i od brojnih šuma koje se spustaju sve do mora. Zbog sastava tla na ostrvu ima dosta pećina i useka. Klima je umerena, leta su prijatna. More na Zakintosu je toplo tirkizne boje, plaže peščane i duge. Na ostrvu se može videti vrsta kornjače “Carreta Carreta” po čemu je ovo ostrvo takođe prepoznatljivo.

Najveci zaliv na ostrvu je zaliv Laganas, koji se nalazi jugozapadno od grada Zakintosa. To je jedan od najlepsih zaliva na kome se nalaze najposecenije pescane plaze: Laganas, Kalamaki, Agios Sostis, Kanonia, Sekania.
Najpoznatija plaza u ovom delu je Lagana. Ova peskovita plaza duga je 9km. Na plazi su zastupljeni svi sporovi na vodi. Nedaleko od zaliva Laganas nalaze se dva mala ostrva Marathonisi i Pelouzo. Svakodnevno se prave izleti brodom sa plaza za ova dva ostrva.
U zalivu Laganas nalazi se Nacionalni Park Zakintos.