Evia

Vi ste ovde: Letovanje / Grčka Evia


Evia

je drugo po veličini grčko ostrvo. Prostire se uz obalu Beotije i Atike od severnih Sporada, pa do ostrva Andros nadomak Kiklada. Evia se nalazi na jednom od najvažnijih pomorskih puteva Sredozemlja. Zahvaljujući ogromnom prirodnom bogatstvu i povoljnom položaju, spada u najrazvijenije oblasti stare Grčke, a prestonica Halkida, jedan je od najuticajnijih antičkih gradova. Severna obala ostrva blago se spušta u more stvarajući slike fascinantne lepote. Ova oblast doživela je snažan turistički razvoj poslednjih decenija. Posebno mesto zauzimaju Pefki, Limni, Edipsos.

Pefki se nalazi na severnom rubu Evije naspram planinskog venca Pilion, nadomak ostrva Skiatos. Mesto se pruža uz 4 km dugu plažu koja fascinira lepotom i nesvakidašnje čistim morem. Plavo i mirno, glavni je utisak koji vas osvaja u susretu sa morem, u ovom mestu koje je u sebi objedinilo sve čari Mediterana – rajsku plažu i svežinu četinarskih hladova. Sliku turistički razvijenog mesta dopunjava veliki broj kafeterija i noćnih klubova, koji Pefki čine zanimljivim i noću. Evia ima najrazvijeniju ribarsku flotu u Grčkoj, pa se u veoma prijatnoj atmosferi ribljih restorana duž obale, služe specijaliteti od sveže ribe po popularnim cenama.

Edipsos je jedno od najstarijih banjskih odmarališta u celoj Grčkoj. Puno ime mesta je Lutra Edipsos što u prevodu znači Banja Edipsos. Pominje se već od vremena Aristotela a mesto je bilo jako popularno i u doba rimskih imperatora. U letovalištu se nalazi blizu 200 hotela od kojih mnogi nude spa tretmane. Danas je Edipsos moderno letovalište koje nudi sav sadržaj koji je potreban za potpun i kvalitetan odmor. Mesto je nastanjeno i u zimskom periodu pa turistička sezona počinje rano u proleće i završava se kasno u jesen. Edipsos se nalazi na svega 20ak km mesta Agiokampos gde pristaje trajekt sa kopna


PEFKI

Feggeros / 170m

Kleopatra II / 50m

Smaro /

Hrisi

Eleni

Marija

Janis Maria

Aleksiou

Antonia

App/Hotel Anna’s luxury

Maria

Marica

Pelaginos

Zina

Santis I / 200m

Santis II / 200m

Niki / 10m

Anna / 130m

Aleksandra /250m

Argiro/ 100m

Avantaz / 100m

Chrisoula / 500m

Christos / 450m

Eugenia / 250m

Iliovasilema / 50m

Joanna / 400m

Kerras / 50m

Keti / 50m

Mimika / 50m

Akrotiro / 30m

Drosia I / 50m

Drosia 2 / 50m

Karasioti / 50m

Maria Louiza / 350m

Melita / 50

Nick Studio / 50m

EDIPSOS

Akropol / 120m

Aktion / 20m

Avantis / 150m

Maria / 20m

Kapolos Star / 120m

Katarina 2 / 250m

Giorgio

Valkanioti

Katarina

Angelos

App/Hotel Afroditi

App/Hotel Anemolia

App/Hotel Kiapeku

App/Hotel Niovi

Viana

Diamond

Kyprianos

Miami / 250m

Posidon / 250m